3 największe mity dotyczące diety wegańskiej

dieta weganska

Dieta wegańska to model żywieniowy, który polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, a spożywaniu jedynie produktów roślinnych. Mimo że istnieje wiele badań, które wykazują dobroczynny wpływ diety roślinnej na ludzki organizm, to wciąż jest to temat kontrowersyjny, wokół którego krąży wiele spekulacji i mitów. Weganizm to tak naprawdę jedna z najzdrowszych diet, jednak musi być odpowiednio zbilansowana…ale to przecież dotyczy każdego modelu żywieniowego. Jakie są największe mity dotyczące diety wegańskiej?

Dieta wegańska nie dostarcza białka

„A skąd Ty bierzesz białko?”. To pytanie z pewnością każdy weganin usłyszał w swoim życiu nie raz. Jest to jeden z największych i najbardziej popularnych mitów. Niektórzy błędnie zakładają, że dostarczenie białka możliwe jest tylko w przypadku spożywania mięsa. Jest to oczywiście nieprawda. Istnieje wiele produktów, które są bardzo bogate w białko. Należą do nich między innymi wszystkie rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica, groch czy bób, soja i wszystkie jej przetwory (czyli na przykład tofu), orzechy, nasiona, pestki, kasze czy nawet płatki owsiane.

Dodatkowo na rynku dostępnych jest wiele makaronów wytwarzanych z roślin strączkowych, które również są sporym źródłem białka. Jest to oczywiście białko pełnowartościowe, które w odpowiednich ilościach pokrywa zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy, nawet u sportowców.

Weganizm równa się jedzenie samej sałaty

Wielu ludzi jest przekonanych, że dieta wegańska oznacza jedzenie samej sałaty, albo jak to niektórzy zabawnie ujmują „trawy i kamieni”. Oczywiście jest to kolejna nieprawdziwa informacja. Na diecie roślinnej oprócz przysłowiowej sałaty można jeść również owoce, strączki, makarony, ryże, kasze, pieczywo, orzechy, nasiona i wiele innych. Z tych składników można przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań, które z pewnością zasmakują również mięsożercom.

Warto też wspomnieć, że na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej roślinnych zamienników tradycyjnych produktów jak np. jogurty, mleka czy słodycze. W wielu restauracjach również istnieje możliwość zamówienia roślinnych dań takich jak pizza, burgery, tortille itp.

Dieta wegańska powoduje anemię

Kolejnym mitem jest to, że weganizm powoduje anemię z powodu niskiej podaży żelaza. Kolejne błędne przekonanie. Mięso i produkty odzwierzęce nie są jednym źródłem żelaza. Odpowiednią ilość tego pierwiastka można spokojnie dostarczyć z produktów roślinnych takich jak szpinak, pestki dyni, orzechy czy strączki.

Jeśli interesuje Cię ten temat, zajrzyj na portal https://www.vitalogy.pl/, gdzie dowiesz się więcej.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz