Pyszne, aromatyczne pierniki bezglutenowe

pierniki bezglutenowe

Kto z nas nie lubi pierniczków? Te aromatyczne, chrupiące ciasteczka kojarzą nam się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to całe rodziny wspólnie je pieką. Pierniki na dobre wpisały się w polską tradycję. Co powiesz na pierniczki w wersji bez glutenu, zrobione z mąki ryżowej? Spróbuj, a na pewno zakochasz się w ich smaku i częściej będziesz sięgać po ten przepis.

Jak zrobić te pyszne pierniczki?

Co będzie Ci potrzebne do zrobienia pierników bezglutenowych w termomixie? Zacznij od kompletowania niezbędnych składników. Przygotuj sobie ok 150g miodu, 1 jajko, 110g masła, 380g mąki ryżowej, po dwie łyżeczki kakao oraz przyprawy korzennej, pół łyżeczki cynamonu oraz półtora łyżeczki zmielonego imbiru, dodaj też 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej oraz sól w takich samych proporcjach. Podany przepis wymaga użycia termomixa, ale śmiało możesz zrobić pierniczki bez użycia tego sprzętu, wyjdą równie smaczne.


Do naczynia należy włożyć masło i miód, i podgrzewać je około 6 minut w temperaturze 70 stopni. Po tym czasie wyjmij naczynie i pozostaw, aby się schłodziło. Do schłodzonej masy z miodu i masła dodaj jajko, mąkę, przyprawę do pierników, imbir, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i sól, innymi słowy wszystkie pozostałe składniki. Wyrób ciasto, a kiedy będzie ono gotowe, przełóż je na folię spożywczą, zawiń je i włóż do lodówki na około 30 minut. Po odczekaniu wymaganego czasu pokrój ciasto na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj. Wyjmij swoje ulubione foremki i twórz kształty, które najbardziej lubisz. Może być to świetny sposób na spędzenie czasu z dziećmi, znajomymi czy rodziną. Wycięte kształty pierniczków najlepiej piec w temperaturze ok 180 stopni, przez około 9-10 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu pierniczki możesz udekorować na wiele sposobów, wedle uznania. Możesz narysować na nich kształty, posmarować lukrem, obsypać kolorowymi kuleczkami, lub po prostu zjeść je bez dodatkowych ozdób.

Pomysły na wykorzystanie pierników

Bezglutenowe pierniczki to nie tylko świetna przekąska do kawy czy herbaty. Mogą one być też dobrym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby. Chyba każdy ucieszy się z takiej słodkości. A dzięki temu, że nie zawierają one glutenu, śmiało możesz podać je osobie, która go nie toleruje. Pierniczki świetnie też nadają się jako ozdoba na choinkę, czy np. na świąteczny stół. Pamiętajmy też, że jeśli nie chcemy jeść tych pierników, najprawdopodobniej za rok również będą się one świetnie sprawować jako ozdoby. 


A jak Wy oceniacie ten przepis? Według nas jest bardzo prosty i zajmuje mało czasu. Może być świetnym urozmaiceniem czasu spędzonego w kuchni. Taka zdrowsza wersja uwielbianych przez wszystkich pierniczków na pewno podbije serca każdego fana słodkości. Pamiętaj, że proporcje podane w przepisie możesz dowolnie zmieniać, w zależności, jaką ilość pierniczków masz ochotę zrobić. No to co, zachęcamy do skorzystania z tego przepisu i czekamy na recenzje, jak Wy oceniacie taką bezglutenową wersję pierniczków. Liczymy też, że podzielicie się z nami zdjęciami swoich słodkich wypieków! 

Przeczytaj również

Dodaj komentarz