WIADOMOŚCI Dieta

Categories:

Pieprz cayenne dobry na odchudzanie

Pieprz cayenne dobry na odchudzanie

Pieprz cayenne to istotny składnik mojej codziennej diety. Nie bez przyczyny nazywany jest królem przypraw – jest bardzo użyteczny zarówno w przygotowywaniu potraw, jak i w utrzymywaniu kondycji mojego organizmu na dobrym poziomie. Dziś przedstawię Wam jego największe zalety.

Pieprz cayenne – skąd pochodzi?

Pisząc o tej przyprawie, chciałabym poświęcić więcej miejsca na jej właściwości odchudzające, bo to obszar, który mnie osobiście najbardziej interesuje i z którym stykam się najczęściej. Zacznę jednak może od nazwy, która pochodzi od nazwy stolicy Gujany Francuskiej (Cayenne) – stamtąd prawdopodobnie pochodzi pieprz cayenne. Obecnie papryki cayenne, z których ta odmiana pieprzu jest uzyskiwana, uprawiane są w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku i USA.

Pieprz kajeński – właściwości

W czym tkwi sekret skuteczności odchudzającego działania tej przyprawy? W zawartej w niej kapsaicynie – substancji, która odpowiada za ostry smak i stymuluje proces przemiany materii. W jaki sposób? Kiedy kapsaicyna znajdzie się w naszym organizmie, zwiększa się jego termogeneza (wytwarzanie ciepła) oraz zdolność do spalania tłuszczu. Ponadto naukowcy udowodnili, że wpływa na produkcję hormonu tarczycy, który z kolei reguluje hormony odpowiedzialne za nasz apetyt – adrenalinę i dopaminę. W efekcie mamy mniejszą ochotę na jedzenie. To nie koniec: kapsaicyna likwiduje wzdęcia, ułatwia trawienie, a także działa antybakteryjnie i przeciwbólowo.
Oprócz kapsaicyny, pieprz cayenne zawiera również szereg innych, dobrych dla zdrowia składników, m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, błonnik, witaminy (A, B, C, E, K).

Pieprz cayenne – z czym łączyć?

Stosowanie samego pieprzu cayenne nie wystarczy, aby pozbyć się niechcianych kilogramów, dlatego warto połączyć go np. z dietą, ćwiczeniami albo suplementami.
Zachęcam do włączenia pieprzu kajeńskiego do codziennej diety. Tak jak wspomniałam powyżej, możecie go stosować zarówno w połączeniu z innymi elementami Waszej kuracji, a także komponować go z różnorakimi potrawami, np. do sosów, zup, mięs, ryb, czy też owoców morza.


8 komentarzy
  • MarcelinKa

    15 listopada 2016 at 14:13 Odpowiedz

    Dla mnie pieprz cayenne i imbir to dwie najlepsze przyprawy na odchudzanie

  • Gosia_03

    15 listopada 2016 at 14:29 Odpowiedz

    Ja od jakichś 2 tygodni stosuję pieprz cayenne nie widzę efektów zero. Zobaczymy…

    • Anetta

      15 listopada 2016 at 14:30 Odpowiedz

      Spokojnie, to dopiero 3 dni. Ja po 12 dniach schudłam ok 2 kg. Doczekasz się 😉

  • Patryk

    15 listopada 2016 at 14:31 Odpowiedz

    Ja zamierzam zdrowo się odżywiać i zapisać się na siłownię – to powinno pomóc.

    • Kashia

      15 listopada 2016 at 14:31 Odpowiedz

      Powodzenia, ale przydałby Ci się do tego jeszcze jakiś suplement.

  • Edzia222

    15 listopada 2016 at 16:01 Odpowiedz

    Fajny i przydatny tekst, dzięki Magda!

  • Miriam

    15 listopada 2016 at 16:04 Odpowiedz

    Hmm czyli doprawianie potraw na ostro nie wystarczy?

    • Mała20

      15 listopada 2016 at 16:09 Odpowiedz

      Ja stosowałam przez 2 miesiące i musze powiedzieć ze to naprawdę działa bo zrzuciłam 6 kg. Oprócz tego codziennie piłam ekstrakt z zielonej kawy, który wspomagał mój układ pokarmowy. Takie połączenie dla mnie było optymalne

NAPISZ KOMENTARZ DO ARTYKUŁU

opiniotworczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone
Wypowiedzi użytkowników (opinie) nie stanową wypowiedzi serwisu.