Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jest to dieta przeznaczona głównie dla osób mających częste bóle brzucha oraz wzdęcia. Polecana dla osób z problemami z wątrobą oraz żołądka i jelita grubego. Dieta lekko strawna w swym jadłospisie wyklucza przede wszystkim potrawy tłuste typu golonka, smażone, raz słodycze co ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów i odchudzanie. Potrawy na diecie lekkostrawnej bazują przede wszystkim na chudym mięsie, twarogu, jogurtach, warzywach za wyjątkiem warzyw strączkowych i cebuli (mają właściwości rozdymające), kaszach różnego rodzaju, ciemnym pieczywie i owocach. Warto powiedzieć, że na diecie lekkostrawnej bardzo często gotuje się na parze. Ewentualnie są to potrawy pieczone w piekarniku.

Dieta ta nie przewiduje także tłustych i bardzo słodkich deserów np. bitej śmietany, ciężkich kremów i ciast. Z powodzenie za to możemy sięgnąć po pucharek owoców z sosem waniliowym czy też gałką lodów. Kotleta schabowego z powodzeniem możemy zastąpić pieczonym schabem w ziołach, a tłusty rosół krupnikiem. Będąc na diecie lekkostrawnej unikaj także bigosu, tłustych udek, mięs, sałatek z majonezem, wybieraj zamiast tego surówki skropione sokiem z cytrynu lub oliwą, gotowane mięso drobiowe oraz potrawkę z cukinii.

Autor Postu: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.